5 причини зошто сокот од калинка го подобрува здравјето

Сигурни сме дека сега би сакале да јадете слатка калинка. Многу интересна опција е да го консумирате ова овошје во форма на сок.

Калинките се многу хранливи бидејќи содржат минерали (калциум, железо и калиум), витамини (А, Ц, Е и Б5) и значителна количина на растителни влакна. Еве ги најважните придобивки од сокот од калинка:

Тоа е антиканцерогени

Иако не е лек за рак, сокот од калинка помага во ублажување на симптомите на оваа болест и е идеален додаток за конвенционални третмани.

Овој пијалок има многу компоненти кои можат да ги уништат или ослабнат клетките на ракот. За да се спречи развојот на рак на простата, мажот треба да консумира една чаша сок од калинка на ден.

Post Image

Има ефект на чистење

Сокот од калинка е многу корисен за црниот дроб бидејќи го зајакнува и ја олеснува елиминацијата на токсините. Оваа придобивка се однесува и на крвта, која сокот од калинка може да ја детоксицира и прочисти.

Пиење чаша сок од калинка во период од три месеци ја подобрува циркулацијата на крвта. Богат со лимонска киселина, калиум и вода, овој пијалок поддржува елиминација на вишокот течности и функцијата на бубрезите.

Ве советуваме да пиете сок од калинка ако страдате од висок крвен притисок, хиперурикемија или камен во бубрег.

Има антистресно дејство

Ако пиете сок од калинка наутро, на празен стомак, ќе го подобрите расположението, виталноста и способноста да се концентрирате. Покрај тоа, може да ја намали вознемиреноста и стресот. Сокот од калинка е идеален лек против стрес за луѓето кои страдаат од несоница или хроничен замор.

Го штити срцето

Сокот од калинка може да го намали нивото на холестерол и спречува појава на болести како што е висок крвен притисок, доколку се консумира неколку пати неделно.

Покрај тоа, овој пијалок го намалува ризикот од страдање од атеросклероза. Калинките спречуваат формирање на атероматозна плоча на theидовите на артериите, спречувајќи зацврстување на овие садови.

По две консумирање сок од калинка, систолниот крвен притисок на испитаниците кои учествувале во студија спроведена на Универзитетот во Неапол (Италија) се намалила за 5%.

Поради високата содржина на калиум, Сокот од калинка е идеален за луѓе кои страдаат од висок крвен притисок. Овој сок содржи азот оксид и може да ги релаксира мускулите, стимулирајќи вазодилатација и регулирајќи ја циркулацијата на крвта.

Го штити мозокот

Истражувачите од Универзитетот во Вашингтон (САД) откриле дека, кога бремените жени пијат сок од калинка, нивните фетуси се заштитени од компликации (особено кај предвремено породување).

Ако бебето се роди предвреме, неговиот мозок не се снабдува со доволно крв и кислород. Сокот од калинка спречува оштетување на мозокот и невролошки нарушувања како Алцхајмерова болест.

Се бори против дебелината

И калинките и сокот подготвен од нив го стимулираат слабеењето. Тие е идеален додаток за луѓе кои држат диета, елиминирање на насобраните токсини, дејство на диуретик и смирување на апетитот. Со помош на калинки ќе ја добиеме потребната енергија за да можеме да се движиме.

Тоа е антивирусно

Поради содржината на антиоксиданси во калинките, ова овошје го зајакнува имунитетот и ни помага да избегнеме болести, особено во зима. Конзумиран есен, сок од калинка помага да се спречат грип, настинка и инфекции.

Дознајте повеќе:

Чудесната моќ на природниот сок од калинка

Чудесната моќ на природниот сок од калинка

Откријте ги извонредните здравствени придобивки од сокот од калинка со нашиот најнов блог пост! Преполн со антиоксиданси, витамини и хранливи материи, сокот од калинка се истакнува како извор на здравје за вас. Истражете ги научно поткрепените причини зад својствата на калинката здрави за срцето, потенцијалните способности за борба против ракот и како таа може да помогне во подобрувањето на меморијата и когнитивната функција. Потопете се во хранливото богатство на сокот од калинка, познат по неговите антиинфламаторни својства, поддршка на имунолошкиот систем и содржина на влакна кои придонесуваат за правилно функционирање на цревата. Дознајте зошто овој црвен еликсир е пофален за неговите позитивни ефекти врз кардиоваскуларното здравје, намалување на оксидативниот стрес и зголемување на целокупната виталност. Без разлика дали сте љубители на здравјето или едноставно сте љубопитни за тајните скриени во овој рубин-црвен нектар, оваа статија ќе ви помогне да разберете зошто сокот од калинка заслужува истакнато место во вашата секојдневна исхрана. Зголемете ја вашата благосостојба преку голтки здравје! Дали сте подготвени да ги откриете чудата на сокот од калинка? Прочитајте ја нашата најнова објава на блог за длабоко да разберете зошто сокот од калинка е толку добар за вашето здравје! #сокоднара #здравахрана #зоштоисокоднараздрава #пресазанар #здравахрана

Прочитајте повеќе ...

Секојдневното пиење сок од калинка може да понуди неколку здравствени придобивки поради неговиот богат профил на хранливи материи. Еве неколку од клучните причини зошто тоа е добро за вас:

Секојдневното пиење сок од калинка може да понуди неколку здравствени придобивки поради неговиот богат профил на хранливи материи. Еве неколку од клучните причини зошто тоа е добро за вас:

Високо со антиоксиданси: Сокот од калинка е преполн со антиоксиданси, особено пуникалагини и антоцијани. Тие помагаат да се заштити телото од слободните радикали, кои можат да придонесат за стареење и разни болести, вклучително и рак. Антивоспалителни својства: Редовното консумирање на сок од калинка може да помогне да се намали воспалението во телото, кое е поврзано со различни хронични состојби како што се срцеви заболувања, дијабетес и артритис. Здравје на срцето: Истражувањата покажаа дека сокот од калинка може да го подобри здравјето на срцето со тоа што го намалува крвниот притисок, го намалува нивото на холестерол и го подобрува протокот на крв. Исто така, може да помогне да се спречи таложење на наслаги во артериите, намалувајќи го ризикот од срцеви заболувања. Богат со витамини: Сокот од калинка е одличен извор на витамин Ц, кој го поддржува имунолошкиот систем, здравјето на кожата и целокупната благосостојба. Содржи и витамин К, калиум и фолна киселина, кои придонесуваат за здрави телесни функции. Промовира дигестивно здравје: Се покажа дека сокот од калинка помага во подобрување на варењето преку намалување на воспалението во цревата и промовирање на здрави движења на дебелото црево. Може да помогне и кај состојби како синдром на нервозно дебело црево (IBS). Помага при управување со тежината: Некои студии сугерираат дека сокот од калинка може да помогне во управувањето со тежината преку подобрување на метаболизмот и намалување на апетитот. Неговата висока содржина на влакна, исто така, може да го поддржи чувството на ситост. Може да ја подобри меморијата: Прелиминарните истражувања покажуваат дека сокот од калинка може да ја подобри функцијата на меморијата и да го намали ризикот од когнитивно опаѓање, потенцијално нудејќи придобивки за здравјето на мозокот. Сепак, важно е да се консумира умерено сок од калинка, бидејќи може да биде богат со природни шеќери. Изборот на 100% чист сок без додадени шеќери или адитиви е најдобрата опција за максимални здравствени придобивки. Секогаш консултирајте се со давател на здравствена заштита доколку имате специфични здравствени проблеми.

Прочитајте повеќе ...

Ноември е месец на калинките – 10 причини зошто почесто да пиете сок од ова есенско овошје

Ноември е месец на калинките – 10 причини зошто почесто да пиете сок од ова есенско овошје

Високо ниво на витамин Ц, богати со антиоксиданси, моќ да спречи различни заболувања и совршен вкус – зошто оваа есен почесто да консумирате сок од калинки? Научниците велат дека калинката е едно од најздравите овошја, а ноември е месецот во кој треба да ги консумираме во изобилие, бидејќи тоа е „нивниот“ месец. Ова есенско-зимско овошје е идеално за кога сакате да се освежите и да го наполните телото со витамини и „порција здравје“. Освен што може да ги јадете малите зрнца, уште полесно и подобро е ако направите сок од калинки. Покрај тоа што е вкусен, уште 10 причини зошто да консумирате калинки – како храна или сок: 1. Сокот од калинки содржи повисоки нивоа на антиоксиданси од било кој друг овошен сок, а тоа помага при отстранување на слободни радикали, заштита на клетките од оштетување и намалување на воспаленија. 2. Сок од една калинка има повеќе од 40% од просечната дневна доза на витамин Ц. 3. Научниците постојано ја истражуваат поврзаноста помеѓу калинките и ракот, а иако нема точни резултати, сепак се смета дека додавањето во исхраната не може да пречи, може само да помогне при намалување на ризикот од рак. 4. Високото ниво на антиоксиданси во сокот од калинки помага при заштита на меморијата и го намалува прогресот на Алцхајмеровата болест. 5. Сокот од калинки го намалува воспалението во стомакот и ја подобрува дигестијата. 6. Многумина го сметаат сокот од калинки како најдобар сок за срцето, бидејќи ја подобрува крвта, спречува затнување на артериите и таложење на холестерол и го штити срцето. 7. Редовното пиење сок од калинка исто така помага при намалување на систоличкиот (горниот) крвен притисок. 8. Со високото ниво на витамин Ц, витамин Е и други хранливи состојки кои ги содржи, сокот од калинка помага при вируси и борба со инфекции и бактерии. 9. Флавонолите во сокот од калинка може да помогнат при блокирање на воспаленија кои предизвикуваат остеоартритис, а истражувањата покажуваат дека има влијание врз остеопорозата, артритисот и воспаленија на зглобови. 10. Сокот од калинки исто така им помага на оние коли се спортски активни и им дава дополнително сила, а помага и при намалување на воспаленија од вежбање. Исто така, се претпоставува дека сокот од калинки има влијание и врз сексуалните перформанси.

Прочитајте повеќе ...

Здравствени придобивки од калинката

Здравствени придобивки од калинката

Калинките имаат богата историја. Тие се појавуваат во грчката митологија, египетските гробни слики, а се споменуваат дури и во Стариот завет. Дали овие древни култури толку ја почитувале калинката поради нивната естетска убавина или има нешто повеќе во приказната за калинката? Постојат докази дека пред повеќе од 2000 години луѓето од Медитеранот користеле различни делови од калинката за лекување на различни болести. Модерната наука сугерира дека ова уникатно овошје навистина дава здравствени придобивки. Калинките се богати со полифеноли, вклучувајќи флавоноиди и танини. Овие растителни хемикалии (исто така наречени фитохемикалии) делуваат како антиоксиданти, намалувајќи ја оксидацијата во телото и ги штитат клетките од оштетување на слободните радикали. Антиоксидансите во калинките исто така го намалуваат воспалението и може да имаат ефекти против стареење. Нема да ги видите 122-те фитохемикалии кои се наоѓаат во сокот од калинка наведени на етикетата со факти за исхраната. Она што ќе видите е дека порција од 8 мл има 150 калории, е добар извор на фолна киселина и калиум и многу добар извор на витамин К. Сокот исто така обезбедува 5% од вашата дневна вредност за витамините Е, Б6 и пантотенска киселина . Јадливите делови од овошјето се семките кои содржат два дела. Арилот е шарена кесичка исполнета со пулпа во која се наоѓа ситно семе наречено ембрион, кое може да биде меко или тврдо. Во секоја калинка има стотици арили. Овошјето е малку предизвикувачко за јадење, но тоа е она што го прави забавно. Една средна калинка дава околу 5 мл овошје и дава 100 калории. Јадењето на целото семе со ембрионот има дополнителна придобивка од влакна и обезбедува околу 40% од дневните потреби за витамин Ц. Комерцијалниот сок од калинка е пастеризиран за безбедност, што го уништува витаминот Ц. Здравје на срцето Постои значителен број на истражувања кои покажуваат дека калинките го подобруваат здравјето на срцето. Студиите откриваат дека разновидна и богата содржина на антиоксиданси го намалува воспалението и задебелувањето на ѕидовите на артериите. Се чини дека сокот од калинка спречува згрутчување на крвните зрнца наречени тромбоцити, намалувајќи го акумулацијата на холестерол и наслаги. Други истражувања укажуваат на намалување на холестеролот во крвта и крвниот притисок кога сокот од калинка е вклучен во добро балансирана исхрана. Научниците ги припишуваат придобивките за здравјето на срцето на полифенолите, вклучително и антоцијаните, кои се растителни пигменти кои и даваат на калинката атрактивна црвена нијанса. Антоцијаните исто така додаваат хранлива вредност на други бобинки како што се јагодите и боровинките. Иако калинката нема сличност со овие други плодови, јадливиот дел е бобинка. Потребни се повеќе клинички истражувања бидејќи голем број студии кои ја истражуваа улогата на калинките во здравјето на срцето беа спроведени со мали димензии на примероци. Исто така, имајте на ум дека конзумирањето на овошјето или сокот во целата негова необработена состојба е секогаш најдобро. Во написот од 2009 година „Сок од калинка: овошен сок здрав за срцето“, објавен во Nutrition Reviews, се вели: „Набљудувачките студии и клиничките испитувања кои ги истражуваат придобивките од овошјето и зеленчукот за здравјето на срцето и крвните садови, ги припишуваат овие ефекти на комбинацијата на фитохемикалии, влакна и други хранливи материи во внесот на целата храна, наместо единствените ефекти на поединечна компонента“. Овој извештај на Државниот универзитет во Оклахома препорачува сокот од калинка да се вклучи во исхраната здрава за срцето. Рак Високата содржина на антиоксиданси на калинката, исто така, ги натера научниците да истражуваат потенцијална улога во намалувањето на ризикот од одредени видови на рак. Повеќето студии се фокусираа на способноста на сокот или концентратот од сок од калинка да го инхибираат растот на ракот на простата, дојка, дебелото црево и белите дробови. Постојат неколку патишта кои се чини дека го забавуваат растот на клетките на ракот. Елагитанините кои се наоѓаат во калинките имаат способност да ги спречат клетките на ракот да станат подвижни. Истражувањата покажуваат и намалено снабдување со крв до туморите што ги спречува клетките на ракот да добијат хранливи материи. Ова беше докажано во студија од 2008 година објавена во International Journal of Oncology. Глувците кои биле инокулирани со човечки клетки на рак на простата добиле четиринеделен третман со екстракт од сок од калинка. Резултатите покажаа значително намалување на големината на туморот и густината на туморските садови. Здравствените организации, вклучително и Американскиот институт за истражување на ракот, предупредуваат дека повеќето студии се направени во епрувети или со животни. Потребни се повеќе истражувања за да се утврдат специфичните антитуморно промовирачки ефекти кај луѓето. Други размислувања Здравствените придобивки кои сè уште се под истрага вклучуваат антивирусни и антибактериски својства. Калинките, исто така, имаат антиинфламаторно дејство за кое некои студии сугерираат дека се корисни за лицата со артритис.

Прочитајте повеќе ...

img

Сок од калинка

270 ден

© 2025 Keckorp.mk